Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2015

Ροξάκια


Υλικά
  • 1 μαγιά
  • 1 φλιτζάνι καρύδι χοντροκομμένο
  • 1 ½ φλιτζάνι χλιαρό γάλα
  • 1 φλιτζάνι λάδι ή βούτυρο
  • 5 ½ φλιτζάνια αλεύρι
  • 2 βανίλιες
  • λίγο αλάτι
  • 3 κουταλιές τσαγιού baking powder
  • 3 κουταλιές τσαγιού κακάο
  • 1 κουταλιά τσαγιού κανέλα
  • 1 φλιτζάνι ξύσμα πορτοκαλιού
Σιρόπι
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 ½ φλιτζάνια νερό
  • 1 λεμόνι (χυμό)


Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη λεκάνη λιώνουμε τη μαγιά σε χλιαρό γάλα. Προσθέτουμε το λάδι και το δουλεύουμε λίγο. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τις βανίλιες, το  baking powder, το αλάτι κα τέλος το αλεύρι. Τα δουλεύουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή μάζα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 τεμάχια. Το 1/3 το αναμιγνύουμε με τα είδη έτοιμα καρύδια, κακάο και κανέλα. Το ζυμάρι που έχουμε στη λεκάνη το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σκληρή μάζα. Χωρίζουμε και την ανοιχτόχρωμη ζύμη και τη σκουρόχρωμη σε 5 τεμάχια. Το καθένα από τη λευκή μάζα το ανοίγουμε με το πλάστη 25cm περίπου. Την άλλη μάζα την έχουμε διαμορφώσει σε κορδόνια μάκρους περίπου 25 cm. Βάζουμε το κορδόνι μέσα στο ζυμάρι, το τυλίγουμε και το πλάθουμε λίγο να γίνει 40 cm. Μετά το κόβουμε σε κομμάτια λεπτά. Τα διαμορφώνουμε σε στρογγυλά και τα ψήνουμε σε λαδόκολλα για περίπου 12-14 λεπτά. Από πάνω ρίχνουμε το σιρόπι που έχει πάρει μια βράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου