Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Ντόνατς φούρνου



Υλικά:

Για τη ζύμη:
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (2½ κούπες)
125 γρ. γάλα χλιαρό (2/3 κούπας)
50 γρ, ζάχαρη (3 κ.σ.)
50 γρ. βιτάμ ή βούτυρο (2 κ.σ.)
1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
7 γρ. μαγιά στιγμής (2 κ.γλ.)
4 γρ. αλάτι (½ κ.γλ.)
100 γρ. tangzhong

Για το tangzhong:
50 γρ. γάλα
50 γρ. νερό
20 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για την επικάλυψη:
1/2 κούπα λιωμένο βιτάμ και κρυσταλλική ζάχαρη




Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το Tangzhong βάζοντας το γάλα το νερό και το αλεύρι σε μια κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να πήξει και να δούμε το μείγμα μας να μετατρέπεται σε μια μαλακή ζύμη (όπως γίνεται με τη σαντιγί όταν τη χτυπάμε). Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη ζύμη βάζουμε το χλιαρό γάλα στο μπολ του μίξερ και διαλύουμε μέσα τη μαγιά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το χλιαρό tangzhong, το αυγό, το αλάτι και το αλεύρι και μόλις ανακατευτούν καλά τα υλικά προσθέτουμε το λιωμένο βιτάμ. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία και εύπλαστη ζύμη, περίπου 8-10 λεπτά. Αν δεν έχουμε μίξερ, ζυμώνουμε με τα χέρια απλά θα κουραστούμε περισσότερο.
Στρογγυλεύουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σε ένα αλευρωμένο μπολ. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (30'-45' περίπου). Πιέζουμε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για άλλο τόσο χρόνο.
Μόλις είναι έτοιμη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια, παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με πλάστη μέχρι να έχει 1 cm πάχος περίπου. Με ένα κουπ πατ ή με ένα ποτήρι διαμέτρου 7 cm περίπου κόβουμε τη ζύμη και με ένα κουπατ 2 cm περίπου ή με ένα καπάκι από μπουκάλι κόβουμε το κέντρο της ζύμης για να κάνουμε την τρύπα του ντόνατ.
Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Βάζουμε τα ντόνατς σε ταψιά με λαδόκολλα αφήνοντας αποστάσεις καθώς θα τα αφήσουμε πάλι για 30'-45' λεπτά να φουσκώσουν. Καλά είναι να τα σκεπάσουμε ελαφρά με μια μεμβράνη για να μη στεγνώσουν.
Σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ºC ψήνουμε τα ντόνατς για 6 έως 8 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσαφί χρώμα. Αν τα παραψήσουμε θα στεγνώσουν.

Αμέσως μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο τα αλείφουμε με λιωμένο βιτάμ και τα βουτάμε στην κρυσταλλική ζάχαρη.

Εναλλακτικά μπορούμε να κάνουμε γλάσο σοκολάτας ή γλάσο βανίλιας.

Για το γλάσο σοκολάτας θα χρειαστούμε 100 γρ. κουβερτούρα, 100 γρ. nutella, 60 γρ. ζεστό γάλα, 2 κ.σ. βιτάμ.
Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά ή στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, προσθέτουμε την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο γλάσο. Βουτάμε τα ντόνατς μέσα στο γλάσο καλύπτοντας την επιφάνεια τους.

Για το γλάσο βανίλιας θα χρειαστούμε 2 κούπες ζάχαρη άχνη, 4 κ.σ. νερό, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη.
Βάζουμε σε μπολ την άχνη και τη βανίλια. Προσθέτουμε το νερό λίγο-λίγο ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα λείο γλάσο με την επιθυμητή πυκνότητα. Όσο πιο αραιό είναι το γλάσο τόσο πιο διάφανη θα είναι η επικάλυψη. Βουτάμε τα ντόνατς μέσα στο γλάσο καλύπτοντας την επιφάνεια τους.

Βασισμένο στη συνταγή από το kouzinista.wordpress.com



Αρχική ανάρτηση 5/2015


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου