Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Tούρτα με φρούτα του δάσους




Για το παντεσπάνι

5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
3 κ.σ. κακάο σε σκόνη

Για το σιρόπι

150 γρ. ζάχαρη
150 γρ. νερό
100 γρ. κατεψυγμένα φρούτα του δάσους πολτοποιημένα
 30 γρ. ρούμι ή κονιάκ

Για γέμιση και επικάλυψη

1 φυτική σαντιγί 500 γρ.
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
τρούφα ή νιφάδες σοκολάτας
3 κούπες κατεψυγμένα φρούτα του δάσους
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα νερό
2 κουταλιές κορν φλάουερ
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας



Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μείγμα, περίπου 8 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα. Έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι και το κακάο και τα προσθέτουμε τμηματικά στα αυγά, ανακατεύοντας με μια μαρίζ απαλά για να μην χάσουμε τον αέρα. Σε φόρμα με αποσπόμενο πάτο στρώνουμε μια λαδόκολλα και κλείνουμε. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά και μόλις κρυώσει, κόβουμε το παντεσπάνι κάθετα στη μέση με μεγάλο μαχαίρι ή με νήμα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε μία κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη να βράσουν για 2΄-3΄. Προσθέτουμε τα φρούτα του δάσους και το κονιάκ, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. 
Για τη γέμιση χτυπάμε την σαντιγί με την ζάχαρη μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί και την βάζουμε στο ψυγείο. Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε τα κατεψυγμένα φρούτα, τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πάρει 1-2 βράσεις. Διαλύουμε το κορν φλάουερ με 3-4 κ.σ. νερό και το προσθέτουμε στο κατσαρολάκι. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να πήξει η σάλτσα. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Βάζουμε σε στρογγυλή πιατέλα ένα κομμάτι παντεσπάνι και το βρέχουμε με το σιρόπι. Απλώνουμε το 1/3 από τη σαντιγί και από πάνω απλώνουμε τα φρούτα του δάσους που ετοιμάσαμε για τη γέμιση. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κομμάτι παντεσπάνι, σιροπιάζουμε και καλύπτουμε την τούρτα μας με την υπόλοιπη σαντιγί και πασπαλίζουμε με την τρούφα ή τις νιφάδες σοκολάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου