Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Ψωμί του τοστ αφράτο (με TANGZHONG)


Την πρώτη φορά που διάβασα σε κάποιο blog για τη μέθοδο tangzhong ήμουν περίεργη να δω γιατί προκαλούσε τόση αναστάτωση και έτσι αποφάσισα να το δοκιμάσω.
Το ψωμί του τοστ με αυτή τη μέθοδο είναι τρυφερό και πάρα πολύ μαλακό και παραμένει φρέσκο ακόμη και μετά από μερικές ημέρες. 
Το μυστικό συστατικό είναι το tangzhong. Είναι ένα μείγμα από 1 μέρος αλεύρι με 5 μέρη νερού το οποίο θερμαίνουμε μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει σαν μια πάστα (αυτό συμβαίνει στους 65 ° C). 
Μόλις κρυώσει είναι έτοιμο για να το χρησιμοποιήσουμε στην παρασκευή της ζύμης μας. 
Μερικές σημειώσεις:
- Το Tangzhong μπορεί να διατηρηθεί για 1-2 ημέρες στο ψυγείο.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με νερό.
- Επειδή στο ψήσιμο παίρνει πολύ γρήγορα χρώμα, μπορείτε να το σκεπάσετε με ένα αλουμινόχαρτο μέχρι να ολοκληρωθεί ο χρόνος ψησίματος. 

Υλικά:

Για το Tangzhong:

175 γρ. νερό
35 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Για τη ζύμη:
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
180 γρ. γάλα
3 γρ. (1 κ.γ.) ξηρή μαγιά
135 γρ. Tangzhong
2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
3 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
8 γρ. (1 κ.γ.) αλάτι





Οδηγίες
Ετοιμάζουμε το Tangzhong. Ανακατεύουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό με το αλεύρι την οποία τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα και να γίνει μια πηχτή πάστα. (αν έχετε θερμόμετρο θα δείτε ότι δείχνει 65 βαθμούς C)
Κατεβάζουμε το μείγμα από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει σκεπάζοντάς το με διάφανη μεμβράνη. 


Μόλις κρυώσει ετοιμάζουμε τη ζύμη. Διαλύουμε τη μαγιά στο μισό γάλα. Σε ένα μπολ προσθέτουμε το tangzhong και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο και το αλάτι. Όταν αναμειχθούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε το λάδι και το αλάτι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή και λεία. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα και τη βάζουμε σε ένα μπολ καλυμμένο με μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 1/2 ώρα.
Όταν διπλασιαστεί η ζύμη, αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο με τη βοήθεια ενός πλάστη. Η μεγάλη πλευρά θα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από τη φόρμα στην οποία θα βάλουμε τη ζύμη. Τυλίγουμε σε ρολό χωρίς να πιέζουμε πολύ και τοποθετούμε στη φόρμα, διπλώνοντας τις άκρες κάτω από τη ζύμη.






Σκεπάζουμε πάλι με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς C και ψήνουμε για 25 λεπτά.



                              


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου