Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Κέικ ταψιού καραμέλα σοκολάτα


Για το κέικ:

250 γρ. αλεύρι φαρινάπ
200 γρ. ζάχαρη
125 γρ. βιτάμ
130 γρ. γάλα
2 αυγά
1 βανίλια

Για την καραμέλα

2 κουτιά ζαχαρούχο γάλα
ή
2 (360 γρ.) κούπες ζάχαρη καστανή
2 (400ml) κούπες κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 (40 γρ.) κουταλιά βιτάμ
2 κ.σ. κορν φλάουρ

Για τη ganache
200 γρ. κουβερτούρα
200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά


Εκτέλεση:


Βουτυρώνουμε ένα ορθογώνιο πυρέξ 25x35.

Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να ασπρίσει λίγο το μείγμα.







Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε λίγο ακόμη. Προσθέτουμε τη βανίλια, το γάλα και το αλεύρι και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα ωραίο ομοιόμορφο μείγμα.


Βάζουμε το μείγμα στο πυρέξ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και άλλα 20-25 λεπτά στους 180 βαθμούς. (εγώ ψήνω στις αντιστάσεις).

Μόλις ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.










Ετοιμάζουμε την καραμέλα βράζοντας το ζαχαρούχο γάλα για 2 ώρες σε μια κατσαρόλα που να το καλύπτει με νερό (κλειστά όπως είναι στο τενεκεδάκια τους, χωρίς τα χαρτιά που τα περιβάλλουν).


Αν επιλέξουμε το δεύτερο τρόπο, βάζουμε τη ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος και το βιτάμ σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς η καραμέλα. Αφήνουμε στην άκρη και μόλις κρυώσει, περιχύνουμε το κέικ. Όσο κάθεται το γλυκό τόσο πήζει η καραμέλα.


Για τη ganache, βάζουμε την σοκολάτα και την κρέμα στην κατσαρόλα και ζεσταίνουμε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Προσοχή! Δεν βράζουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει η ganache, τη ρίχνουμε πάνω στην καραμέλα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου