Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Χοιρινό σε Ρολό Μπρεζέ με Κυδώνια και Δαμάσκηνα



Υλικά


Για το μπρεζέ
1 κιλό χοιρινό ολόκληρο κομμάτι απο τις κόντρα μπριζόλες χωρίς τα κοκκαλα και τα πολλά λιπάκια (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι κομμάτι για ψήσιμο θέλετε, σπάλα, πανσέτα) δεμένο απο τον χασάπη σε ρολό.
8 κουταλιές ελαιόλαδο 
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 καρότα χοντροκομμένα
2 κλωνάρια σέλερι χοντροκομμένα
5-6 σκελίδες σκόρδο αναποφλοιωτες και πλυμένες
2 κούπες σπιτικό ζωμό κότας
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα 
2 κουταλιές της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
1 κουταλάκι μαραθόσπορο
1 κουταλάκι τριμμένο κόλιανδρο
2 φύλλα Δάφνης
 Αλάτι - Πιπέρι
Για τα κυδώνια - Δαμάσκηνα
3 μεγάλα κυδώνια κομμένα σε κομμάτια
8-10 ξερά δαμάσκηνα
1 μήλο κομμένο σε κομμάτια
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο κυδώνια και δαμάσκηνα ή μόνο πατάτες!



Διαδικασία


Αλατοπιπερώνουμε το κρέας μας καλά παντού.

Κανονικά για τα μπρεζέ υπάρχει ειδικό σκεύος, η μπρεζιέρα η οποία δεν ειναι τίποτε άλλο παρα μια κατσαρόλα χωρίς πλαστικά μέρη (ώστε να μπαίνει και στο μάτι και στον φούρνο) είναι πλατιά και έχει μικρότερο ύψος. Το κρέας πρέπει να χωράει άνετα μέσα ωστε να μπορέσει να σκεπαστεί με το καπάκι. Παίρνουμε λοιπόν την κατσαρόλα μας και την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτοντας μέσα τις 5 από τις 8 κουταλιές ελαιόλαδο. Μόλις το λάδι ζεσταθεί καλά, ροδοκοκκινίζουμε το κρέας μας από όλες τις πλευρές.




Αφου το ροδοκοκκινίσουμε το αφαιρούμε απο την κατσαρόλα και το αφηνουμε στην άκρη σκεπασμένο χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 140 βαθμούς (αντιστάσεις).
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα λαχανικά και σοτάρουμε ώσπου να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το μέλι, το ξύδι, την μουστάρδα, τα μπαχαρικά, τις δάφνες,

συμπληρώνουμε με τον ζωμό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και επαναφέρουμε το κρέας στην κατσαρόλα.

Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε το φαγητό για 1.30 ώρα. Αφού περάσει η μιάμιση ώρα, το βγάζουμε από τον φούρνο και με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε και πετάμε τα λαχανικά μας (όλη η καλοσύνη τους είναι πλέον στον ζωμό).

Προσθέτουμε τα κυδώνια και τα δαμάσκηνα σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά. 

Ξεσκεπάζουμε, αφαιρούμε το κρέας και το αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο να ξεκουραστεί.
Αφού ψήθηκαν και τα φρούτα μας (αν χρησιμοποιήσετε πατάτες τότε ψήστε τες ένα τέταρτο παραπάνω χωρίς καπάκι ανεβάζοντας την θερμοκρασία του φούρνου μόνο γι αυτό το στάδιο στους 180) ετοιμάζουμε το σερβίρισμα του χοιρινού μαζί με τα κυδώνια και τα δαμάσκηνα. αφαιρώντας τα φρούτα από την κατσαρόλα.
Για την σάλτσα, ξαναμεταφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και την βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να συμπυκνωθεί στην επιθυμητή σύσταση.
Κόβουμε το κρέας σε φέτες, περιλούζουμε με την σάλτσα και σερβίρουμε  με τα κυδώνια!


Καλή Όρεξη!!!!

Λογάκια 
Κανονικά τα μπρεζέ ψήνονται στους 120 βαθμούς. Το φοβήθηκα και το έφτιαξα στους 140. Έγινε τέλειο αλλά αν θέλετε δοκιμάστε και στους 120. Θα χρειαστεί ίσως λίγη ώρα παραπάνω.

Πηγή: http://eri-captaincook.blogspot.gr/2012/01/blog-post_25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου