Υλικά για στρογγυλή φόρμα 26 εκ..
Για τη βασιλόπιτα:
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. baking powder
1/4 κ.γ. αλάτι
180 γρ. βούτυρο LURPAK
5 κρόκους αβγών
5 ασπράδια αβγών
120 γρ. ζάχαρη
100 γρ. ζάχαρη (για τη μαρέγκα)
4-5 μεγάλους κόκκους μαστίχας
1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
150 γρ. χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γ. βανίλια
1-2 κ.σ. μαύρο ρούμι
Για τη γέμιση:
300 γρ. κρέμα κάστανου
½ σφηνάκι μαύρο ρούμι
100 γρ. καρύδια
100 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
½ κ.γ. αστεροειδή γλυκάνισο σε σκόνη
Για την επικάλυψη:
200 γρ. λευκή σοκολάτα
80 ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά (η αρχική συνταγή λέει 150 γρ. αλλά μου βγήκε πολύ ρευστή η επικάλυψη)
50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα (η αρχική συνταγή λέει 100 γρ. αλλά 50 γρ. είναι υπεραρκετά)
2 κ.σ. από τη γέμιση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σπάμε στο γουδί τη μαστίχα με μία κουταλιά ζάχαρη άχνη, μέχρι να γίνουν σκόνη.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν. Χαμηλώνουμε την ταχύτυτα και προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαστίχα με τη άχνη ζάχαρη, το μαχλέπι, την υγρή βανίλια, τον χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε να χτυπάμε, μέχρι να φουσκώσει και να ασπρίσει το μείγμα.
Έπειτα ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Βάζουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα και στη συνέχεια την ενώνουμε σιγά-σιγά στο μείγμα των κρόκων, με τη βοήθεια μιας σπάτουλας από σιλικόνη.
Για τη γέμιση:
Ανακατεύουμε τα χοντροκομμένα καρύδια και τα αμύγδαλα με τον αστεροειδή γλυκάνισο.
Ανακατεύουμε την κρέμα κάστανου με το μαύρο ρούμι.
Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα του κέικ σε μια φόρμα με αποσπώμενο πάτο, καλυμμένο με λαδόκολλα. Προσθέτουμε μερικές κουταλιές από την κρέμα κάστανου, πασπαλίζουμε με το μείγμα των ξηρών καρπών, (κρατάμε λίγους ξηρούς καρπούς για την επικάλυψη) ανακατεύουμε απαλά και απλώνουμε την υπόλοιπη ποσότητα από το μείγμα του κέικ. Ρίχνουμε λίγο μαύρο ρούμι στην επιφάνεια του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45 περίπου λεπτά.
Για την επικάλυψη:
Βάζουμε τη λευκή σοκολάτα σε ένα μπολ, ζεσταίνουμε πολύ καλά την κρέμα γάλακτος, περιχύνουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Αφήνουμε το γλάσο στην άκρη να κρυώσει καλά και να σφίξει.
Αφού ψηθεί το κέικ, το αφήνουμε να κρυώσει καλά. Λιώνουμε την σοκολάτα κουβερτούρα σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Στη συνέχεια περιχύνουμε με το κρύο γλάσο λευκής σοκολάτας και το αφήνουμε να στεγνώσει για λίγα λεπτά. Βάζουμε σε ένα μικρό κορνέ τη λιωμένη σοκολάτα και φτιάχνουμε ακανόνιστες γραμμές από πάνω, πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς και σερβίρουμε.
Πηγή: http://chefonair.gr/syntages/vasilopita-kastano-xirous-karpous-glaso-sokolatas/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου