Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Γλυκό ψυγείου της Νίνας (παντεσπάνι σοκολάτας με κρέμα βανίλια)

Υλικά:


Για το παντεσπάνι
3 αυγά μεγάλα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι
2 κ.σ. κακάο
2 κ.γ. baking powder
λίγο αλάτι
2 βανίλιες
1/2 κούπα γάλα
1 κουταλιά βιτάμ

Για το σιρόπι
1,5 κούπες νερό (εναλλακτικά 1 κούπα νερό - 0,5 κούπα γάλα)
3 κ.σ. κακάο
1 κ.σ. nescafe
6 κ.σ. ζάχαρη

Για την γέμιση
1 lt γάλα
200 γρ. ζάχαρη
120 γρ. (1 συσκευασία) κούσταρ πάουντερ (το βρίσκετε στο ράφι με τις παιδικές τροφές στο S/M)
2 αυγά
2 βανίλιες
100 γρ. βιτάμ

λίγη κουβερτούρα για τη διακόσμηση (25 γρ.)


Εκτέλεση
Παντεσπάνι:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να ασπρίσουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και το baking powder και προσθέτουμε τη μισή ποσότητα στα αυγά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις βανίλιες και το αλάτι. Προσθέτουμε το γάλα και το βιτάμ. Τέλος, προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι, κακάο και baking μέσα στο μείγμα. 
Βάζω το μείγμα σε φόρμα 26cm με αποσπώμενο πάτο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 15'-20' λεπτά στους 200 βαθμούς. 
Μόλις ψηθεί το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σιρόπι:
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα:
Σε ένα μπολ βάζουμε το μισό λίτρο γάλα και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το βιτάμ και ανακατεύουμε καλά. Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά το αφήνουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε τα υλικά του μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βιτάμ και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί μέσα στην κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει. 

Τώρα που κρύωσαν όλα τα υλικά, κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση έτσι ώστε να έχουμε δύο δίσκους. Σιροπιάζουμε τον ένα πάτο με το μισό σιρόπι.
Απλώνουμε την κρέμα (μπορούμε να μη τη βάλουμε όλη αν θέλουμε το γλυκό μας να έχει πιο σοκολατένια γεύση...!) κρατώντας λίγη για να καλύψουμε το πάνω μέρος του γλυκού μας.
Τοποθετούμε το δεύτερο πάτο πάνω στην κρέμα και σιροπιάζουμε. Περνάμε μια στρώση κρέμας πάνω από τον πάτο και με τον τρίφτη μας τρίβουμε την κουβερτούρα πάνω στην κρέμα για να καλυφθεί η ανομοιομορφία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου